PRIMARIA COMUNEI TANSA

Judetul Iasi

PREZENTARE LOCALA

    Ca intindere, comuna Tansa cuprinde o suprafata de 35,6 km patrati si se afla in extremitatea S-V a actualului judet Iasi. Centrul de comuna Tansa este traversat de la Nord la Sud de paraul Tansa, iar pe locul numit Plesa, paralela 46 grade 55 minute latitudine nordica, se intersecteaza cu meridianul 27 grade 15 minute longitudine estica. Dealul Plesa are 449 m.
Din punct de vedere fizico-geografic, teritoriul comunei Tansa face parte din sectorul vestic al Podisului Central Moldovenesc.
    Numarul de locuitori al comunei este de 3089, din care:
        - 0 – 14 ani             519
        - 15 – 54 ani          1180
        - 65 ani si peste     1390
    Ocupatii de baza ale populatiei: agricultura (cultura plantelor, cresterea animalelor, cultura vitei de vie etc.), olaritul, butnaritul, cojocaritul etc.

       Scurt Istoric
    Actualul sat Tansa ce formeaza comuna Tansa impreuna cu satul Suhulet este situat la 2 km est de statia CFR Dagata, judetul Iasi, la circa 60 km N-V de orasul Vaslui, la aproximativ 80 km S-V de orasul Iasi, la 30 km Est de orasul Roman. Este unul dintre cele mai vechi sate razasesti de prin partile acestea. Vechimea satului este foate mare.
    Din hrisoavele existente, cercetate (Si mai ales din unele de pe vremea lui Stefan cel Mare) aflam ca intre anii 1400-1469 asezarea exista cu numele de Bruduresti, care in limba slavona ar putea sa insemne vad, iar vechii romani locuitori ai Moldovei veacului XII-XIII se numeau brodnici, adica locuitori ai vadurilor; (brudina = taxa de trecere prin vaduri). Despre existenta satului Bruduresti se spune intr-un uric din 1436 din vremea celor doi domni ai Moldovei Ilias si Stefan, fiii lui Alexandru cel Bun (cel care a domnit 32 de ani Si 8 luni, 1399-1431). Dar o frumoasa descriere a toponimiei locurilor ocupate astazi de satele Tansa si Suhulet ne vine de departe, din neam, din vremea domniei lui luga voievod 1399, cand da uric de intarire a dreptului de proprietatea asupra satului de pe apa Garbovatului.
    Satul si-a pastrat numele de Bruduresti pana prin veacul al XV-lea sau al XVI-lea, dezvoltindu-se destul de repede.
Casele erau mici, facute din chirpici, din lemn si nuiele, si pamant, fara cuie de fier, acoperite cu stuful ce se gasea din abundenta pe apa raului Garbovat, cu paie de grau sau cu ierburi uscate. Erau mici, cu o singura incapere, cu ferestre mici. Focul se facea pe vatra cu cuptor si horn, sobele aparand abia in secolul nostru.
    Din hrisoavele de pe vremea lui Stefan cel Mare se vorbeste de un boier (sau poate mare razes) cu numele de Simion Tansea, care a stapanit intreaga vatra a vechiului sat Bruduresti, de la care apoi si-a luat si numele, de Tansa. Dreptul de stapanire asupra satului Bruduresti este intarit de Stefan cel Mare feciorilor lui Simion Tansea, fratii Petrea, Oana si Duma Brudur. Ferindu-se din calea navalitorilor, satul Bruduresti si-a schimbat vatra intiala, mutindu-se catre N-E, catre originea paraului Tansa, unde padurea existenta forma o adevarata perdea de protectie. Pe locurile bisericii vechi inca se pot vedea stejarii din vechiul codru.
    In decursul timpului actualei configuratii a locurilor cu o diversitate mare de forma de relief, nu i s-au alipit sau rupt alte teritorii. In perioada marilor proprietari de pamanturi, satele Tansa si Suhulet n-au facut parte din nici una din mosiile ce le-au inconjurat: ale lui C. Cantacuzino, Petre Carp, Iliescu si Spiridonia, la Est de satul Suhulet, Prezan la Sud (Schinetea) si Savu Manea la Vovresti.